Probleme la secția la care votează președintele Klaus Iohannis – Cotidianul


Probleme pentru jurnaliști la poate cea mai cunoscută secție de votare din Romania. Cea de la Liceul Jean Monet, unde votează de obicei președintele României. Presa a fost din nou evacuată cu jandarmii după votul președintelui Klaus Iohannis, după ce accesul presei a fost interzis de o judecătoare, însă a fost permis pe durata cât a votat președintele. Argumentul pentru care accesul presei e interzis este unul halucinant: presa nu are voie cu camere de filmat în secția de votare pentru că votul e secret.

Președintele României, Klaus Iohannis, a refuzat să comenteze scandalul de la Jean Monet, acolo unde presei i-a fost interzis accesul în sala de vot cu echipamente de filmare, prin decizia judecătoarei Olimpia Crețanu, de la Judecătoria Sectorului 1.  Întrebat de jurnaliști cum comentează situația, Iohannis nu s-a arătat prea interesta de blocarea accesului presei și a spus ‘mulțumesc’, refuzând să facă vreun comentariu.

Problemele la secția la care era așteptat să voteze președintele României, Klaus Iohannis, au inceput de la prima oră. Șeful Autorității Electorale Permanente, Constantin Buică, a fost nevoit să intervină, după ce accesul jurnaliștilor în secția de la Liceul Jean Monet a fost blocat ilegal de președintele secției. Decizie președintelui a fost luată în ciuda faptului că jurnaliștii dețin acreditări care le permit accesul.

Șeful AEP a mers la secția de la Jean Monet, acolo unde președintele de secție a făcut o adevărată scenă și a izbucnit în plâns, susținând că accesul presei e interzis de o judecătoare. Magistrata va fi amendată cu suma de 500 de lei, conform România TV.

„Maximă rigurozitate și echidistanță”

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI, a declarat că votul a început la ora 7 dimineața fără incidente deosebite, peste 30.000 de angajați fiind mobilizați ca votul să se desfășoare normal. Peste 500 de tineri au împlinit, duminică, 18 ani și pot vota pentru prima oară.

„La ora 7, procesul de vot a început fără incidente deosebite”, a anunțat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

La alegerile prezidențiale, pot vota cetățenii care au vârsta de 18 ani. 534 de tineri au împlinit chiar duminică 18 ani și pot vota pentru prima dată. 627 de persoane aflate în centrele de reținere și arest preventiv ale Poliției Române au formulat cereri pentru a vota duminică, mai anunță sursa citată.

Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal puși sub interdicție și nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

37.000 de angajați ai MAI sunt mobilizați pentru a se asigura că procesul electoral se desfășoară în condiții normale.

„13.800 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și lucrători de la alte structuri operative ale ministerului asigură ordinea publică la nivel național, iar 3.600 de specialişti au ca misiune soluționarea sesizărilor privind posibile incidente electorale. Alți 20.000 de angajați ai MAI asigură paza și protecția celor 18.748 de secții de votare din întreaga țară”, mai transmite Monica Dajbog.

De asemenea, ministrul Ion Marcel Vela a solicitat tuturor angajaților MAI ca activitățile de duminică să fie marcate de „maximă rigurozitate și echidistanță”.

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *