Alegeri Prezidențiale 2019. Mobilizare record în diaspora. Țara în care votul s-a încheiat – stirileprotv.ro

Cum se desfășoară a treia zi de vot în diaspora

Spre deosebire de alegerile precedente, când oamenii protestau din cauza cozilor infernale la secții , acum comentarii pe internet arată români bucuroși că votul durează foarte puțin.

Alexia Eram: „Ca să înțelegeți cât de rapid se votează anul acesta în diaspora, a durat efectiv un minut că să votez”.

Peisaj ireal în fața secțiilor de votare din străinătate până acum. În toate mărturiile publicate pe rețelele de socializare, românii care s-au dus să voteze spun că durează foarte puțin, indiferent de condițiile meteo – în Capitala Norvegiei, de pildă, e zăpadă.

Alegător: „Deci a venit lumea la vot și cu tirul – Oslo, o zi minunată cu puțină zăpadă, ambasada României”.

În Dubai, pe vreme de plajă, doi tineri deja votaseră dimineață.

Alegător: „Dubai, rezident, cel de-al treilea vot pentru mine și cel mai rapid vot – sunt și la plajă”

În Spania, țară în care este a doua comunitate de români că mărime, un domn a mers 200 de kilometri până la cea mai apropiată secție.

Alegător: „Bună dimineață, e ora 7:07, plec spre secția de votare aici în Spania, la 9:00 sunt acolo eu cu soția, ce vreau să va spun, fac un apel la toți românii să meargă la vot. Pe mine mă costă 30 de euro, foarte puțin”

Și în Austria s-a votat repede.

Alegător: „Mi-am făcut timp să votez. Tu ce faci? Și apropo dacă nu votezi în weekendul asta nu uită că de luni nu mai ai dreptul să înjuri, Succes!”

Rapiditatea procesului de votare de acum este dată de faptul că între șapte și nouă tablete au luat locul listelor scrise de mână de la alegerile trecute. Alegătorul intră, dă actul de identitate, care este scanat, semnează electronic, merge în cabină să voteze și la ieșire pune buletinul de vot în urna.

Autoritățile susțin că deși au existat peste 300 de cereri de înlocuire a unor membri din cele 835 de comisii de votare deschise în toată lumea, acestea au fost rezolvate.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: „Peste tot au fost situații, nu s-au prezentat membri și au fost înlocuiți, în alte secții au solicitat suplimentarea de către președinții secțiilor de votare. Noi putem să facilităm procesul de votare”

Moment emoționant într-o secție de votare din Jersey. Gestul unui român care a venit să voteze

Primul stat în care alegerile prezidențiale s-au încheiat

Cele trei zile de scrutin din Noua Zeelandă s-au încheiat duminică, la ora 10:00 (ora României). 

191 de români au votat în Noua Zeelandă, în secția deschisă în orașul Auckland, conform datelor în timp real furnizate de Biroul Electoral Central.

Mobilizarea în Noua Zeelandă a fost mai slabă în prima zi de scrutin, când doar 19 persoane și-au exprimat opțiunea de vot.

Secția de votare din Noua Zeelandă a fost prima deschisă pentru alegerile prezidențiale din 2019, în noaptea de joi spre vineri, la ora 1:00 (ora României).

Singurul stat în care nu a votat niciun român

Nicio persoană nu s-a prezentat la urne în Coreea de Nord, în cele trei zile de scrutin pentru alegerile prezidențiale.

În Coreea de Nord este deschisă o singură secție de vot, la Ambasada României din Phenian.

Peste 300.000 de români au votat în diaspora până la ora 11:00

312.822 de persoane au votat în cele 838 de secții deschise în diaspora, până la ora 11:00 în a treia zi de scrutin.

Pragul de 160.000 de persoane, câte au votat la scrutinul din 2014, a fost depășit sâmbătă. Astfel, la alegerile prezidențiale din acest an, prezența la vot în diaspora este momentan aproape dublă față de alegerile precedente.

La fel ca în primele două zile, pe primul loc la prezența la vot se situează Italia, unde au votat 62.937 de români, iar pe locul doi Marea Britanie, unde au votat până acum 53.333 de persoane.

Prezența la vot este ridicată și în Germania (46.061) și Spania (41.109).

Prezența la vot până la ora 09:30

Până la 9:30, la secţiile de vot din străinătate au votat 284.784 de alegători, potrivit datelor furnizate de BEC.

 Peste 273.000 de români au votat până la ora 07:00, în Diaspora 

Peste 273.000 de români şi-au exercitat dreptul de vot la secţiile de votare din afara ţării în primul tur al alegerilor prezidenţiale până duminică la 07:00 ora României, când s-a încheiat a doua zi de vot şi în America, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că secţiile de votare din străinătate sunt deschise şi duminică, 10 noiembrie, între orele 07:00-21:00 (ore locale). Procesul electoral se desfăşoară deja de mai multe ore în Asia şi Australia în a treia zi de vot.

Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei aflaţi la rând în afara sediului secţiei pot să îşi exercite dreptul de vot până la ora locală 23:59.

Cetăţenii români care votează în străinătate pot accesa harta interactivă a secţiilor de votare pe site-ul oficial al MAE: http://www.mae.ro/maps/4083.

Ce spune Alexia Eram despre modul de desfășurare al votului la Londra

Cum s-a desfășurat a doua zi de vot în diaspora

În a doua zi de vot, prezența la vot din diaspora a depășit-o pe cea de la alegerile prezidențiale din anul 2014, când doar puțin peste 160.000 de români au reușit să voteze.

Pragul a fost depășit în jurul orei 15:00, când numărul românilor prezenți la urne a depășit 150.000. La acest număr se adaugă și persoanele care au votat prin corespondență, 25.189 de români.

În cursul zilei de sâmbătă nu au existat incidente în secțiile de vot și nu au fost raportate cozi semnificative.

A doua zi de vot s-a încheiat sâmbătă, în jurul prânzului (ora României), în partea de est a globului.

În Noua Zeelandă, numărul alegătorilor a ajuns la 75 (comparativ cu 19 după prima zi), în Australia au votat 447 persoane, cu aproape 300 mai mult decât în prima zi, iar în Japonia 158, comparativ cu prima zi, în care au votat doar 62 persoane.

După primele două zile de scrutin, niciun român nu s-a prezentat la urne în Coreea de Nord.

Cum s-a desfășurat prima zi de vot în diaspora

Românii au votat în număr mare în prima zi a scrutinului din diaspora, până la ora 22:00 fiind prezenți la urne 75.723 de români.

Acestora li se adaugă aproximativ 25.189 români care au votat prin corespondență.

Nu au fost înregistrate incidente și nici cozi, în afara celor formate înainte de deschiderea secțiilor de vot. De asemenea, timpii de așteptare au fost mici.

Cea mai bună prezență la vot a fost înregistrată vineri în Marea Britanie (13.862), Italia (13.146) și Germania (11.131).

La ora prânzului, la mai multe secții de votare se formaseră cozi pentru că oamenii au ajuns înainte de deschidere. În Italia, la Roma, zeci de oameni au așteptat în ploaie. Doar că de data asta, procesul a decurs mult mai ușor ca la europarlamentare.

Următoarele țări din Uniunea Europeană în funcție de numărul de voturi sunt Spania (9.961), Republica Moldova (5.326), Belgia (3.906) și Franța (3.855).

La câteva ore de la deschiderea urnelor de vot, românii aflați în Statele Unite și Canada s-au mobilizat și au început să voteze. Până la ora 22:30 în SUA au votat 578 de români, iar în Canada 393.

În partea de est a globului, unde s-au deschis primele secții de votare în noaptea de joi spre vineri, interesul românilor nu a fost prea mare.

De pildă, în Australia au votat doar 143 de români din cei peste 18.000 înscriși pe liste, în Nouă Zeelandă 19, din puțin peste 1000, în Japonia 62, în Coreea de Sud 19, și in China, inclusiv Hong Kong, doar 29.

Mihai Șora a votat în orașul Florența din Italia.

Filosoful a votat la secția de votare numărul 360 din Florența și a îndemnat oamenii să meargă la vot, într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook.

Secțiile de votare deschise în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe organizează 835 de secții de votare în străinătate la alegerile prezidențiale 2019.

La alegerile europarlamentare din 2019 numărul secţiilor din străinătate a fost de 441, în numeroase țări înregistrându-se aglomeraţie la secţiile de vot.

În țările din spațiul Uniunii Europene sunt 639 de secții de votare, potrivit sursei citate.

  • Votul în Uniunea Europeană

Cele mai multe secții de votare pentru români au fost amplasate în Spania (143) și Italia (142).

Românii din capitala Spaniei, Madrid, pot vota în nouă secții amenajate pentru scrutinul prezidențial, în cadrul Ambasadei, Consulatului și Institutului Cultural Român. În restul orașelor, secțiile de vot au fost amplasate în școli, centre culturale sau hoteluri.

În Italia, cinci secții de votare au fost amplasate în Roma și Torino, trei în Milano și două în Padova, Bari, Catania și Verona. În alte 121 de orașe în care trăiesc români este amplasată o singură secție de votare.

În Germania, AEP a anunțat că sunt amplasate 79 de secții de vot, dintre care câte șase în München și în Nürnberg, patru în Stuttgart, trei în Berlin și câte două în Bonn, în Ulm, în Karlsruhe și în Offenbach am Main.

Românii din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord pot vota în 72 de secții, dintre care 18 sunt în Londra și două în Luton, Bristol, Swindon, Plymouth, Manchester, Leeds, Northampton, Birmingham, Coventry, Edinburgh și Glasgow.

În Franța există 50 de secții de votare pentru români, cinci dintre acestea fiind în Paris și trei în Marsilia.

Românii din Republica Moldova pot vota în 37 de secții, dintre care 12 vor fi în Chișinău.

  • Votul în SUA și Canada

Românii din Statele Unite pot vota în cadrul a 38 de secții amplasate pe teritoriul țării. Trei secții sunt amplasate în Chicago, două în New York și una în cadrul Ambasadei României de la Washington.

În Canada sunt amplasate 11 secții de votare, dintre care două în Toronto și Montreal și una la Ambasada României din Ottawa.

De asemenea, în America de Sud sunt amplasate secții de votare în șapte țări: Columbia, Venezuela, Peru, Brazilia, Chile, Argentina și Uruguay.

Secțiile de votare anunțate de AEP sunt amplasate în ambasade, consulate, școli, hoteluri, centre culturale și de business, teatre sau camere de comerț. De asemenea, românii din Afganistan pot vota în cadrul bazei militare NATO din Kabul.

Este organizată, în premieră, o secție de votare și în Mali, pentru a permite militarilor români care participă la misiunile din cadrul operațiunii Multidimensionale Integrate a ONU de Stabilizare în Republica Mali să își exercite dreptul de vot.

Harta tuturor secțiilor de votare din străinătate poate fi consultată aici.

Programul secţiilor de votare din diaspora

  • Vineri, 8 noiembrie – între ora locală 12,00 şi ora locală 21,00
  • Sâmbătă, 9 noiembrie – între ora locală 7,00 şi ora locală 21,00
  • Duminică, 10 noiembrie – între ora locală 7,00 şi ora locală 21,00.

Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând, în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora locală 23.59, precizează MAE.

Tot ce trebuie să știi despre votul în străinătate

  • Cine poate vota în străinătate?

Cetățenii români pot vota în una din secțiile amplasate în străinătate indiferent dacă sunt rezidenți, domiciliați sau turiști,

  • Cu ce acte de identitate puteți vota?

Cetățenii români pot vota cu cartea de identitate, pașaportul (diplomativ, de serviciu, simplu) sau cu carnetul de serviciu militar.

  • Unde votați dacă nu v-ați înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro?

Puteți vota la orice secţie de votare, fiind înscrişi în listele electorale suplimentare.

Doar 80.000 de români din străinătate s-au înregistrat ca să voteze

Potrivit Autorității Electorale Permanente, aproape 80.000 de români din diaspora s-au înregistrat pentru a-și exprima votul la alegerile prezidențiale 2019, care se vor desfășura în două scrutinuri, primul pe 10 noiembrie, al doilea pe 24 noiembrie.

Dintre cei aproximativ 80.000 români înscriși, 38.944 de români s-au înregistrat pentru a vota la secţiile din străinătate, în timp ce 41.003 au optat pentru votul prin corespondenţă.

  • Votul prin corespondență

La alegerile prezidențiale 2019, poate vota prin corespondență orice cetățean român cu drept de vot care are domiciliul sau reședința legal stabilite în străinătate și care s-a înscris în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență.

Alegătorii care s-au înscris pentru a vota prin corespondență pe site-ul www.votstrainatate.ro vor primi prin intermediul companiei naționale Poșta Română documentele necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență.

Cei care vor vota astfel sunt sfătuiți să parcurgă, pas cu pas, instrucțiunile primite înainte de a-și exprima opțiunea de vot.

Alegătorii din străinătate sunt anunțați că vor fi informați prin SMS și/sau prin e-mail cu privire la statusul plicului exterior expediat și cu privire la înregistrarea acestuia la biroul electoral competent sau la misiunea diplomatică și cu privire la înregistrarea acestuia la biroul electoral competent.

Pe site-ul mae.ro, există un ghid al alegătorului prin corespondență, care poate fi consultat aici.

Românii care au optat pentru votul prin corespondență trebuie să expedieze plicurile sigilate cu voturile prin corespondență astfel încât acestea să sosească la birourile electorale pentru votul prin corespondență până data de 7 noiembrie 2019, ora 24:00 (pentru TURUL 1), respectiv 21 noiembrie 2019, ora 24:00 (pentru TURUL 2).

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *